Glitter, Glamour en Grootheden

Bron: Dressuur Magazine

30 maart 2016

“Aanvankelijk dacht ik: wat doe ik hier op een selectie NK Subtop? Ik had geen clou van hoe en wat; zelfs zo erg dat ik zelf de ring al in reed om me aan te melden bij de jury. Eigenlijk was ik dus al gediskwalificeerd, maar ze lieten me toch starten….”

Dit vertelde een leerling toen ik vroeg naar haar eerste ervaring op een grote wedstrijd. Nu is ze er aan gewend en laat ze zich niet meer imponeren door wie met welk paard uit welke vrachtwagen stapt.

Het is mij ook overkomen; gedachten als ‘kom ik aan met m’n simpele oude four wheel drive met anderhalfpaards trailer en mijn lieve, maar simpele vosje tussen al die toppers… Nou ben ik al wat ouder en kan redelijk goed relativeren en na een overwinning was dat nederige gevoel wel weg.

Toch kan het heel imposant zijn. Je had het natuurlijk al op de startlijst gezien maar bij aankomst was het nog erger dan je je had voorgesteld. Enorme vrachtwagens, dekhengsten, beroemde ruiters en amazones met dito trainers en de duurst ogende outfits. De moed zakt met de minuut verder je laarzen in… Bedenk dan in ieder geval een paar dingen: die vrachtwagen gaat sowieso niet mee de ring in en de trainer ook niet. Het merendeel van ons jurycorps jureert naar eer en geweten en zal jou niet anders beoordelen dan een beroemdheid. Natuurlijk kunnen topruiters vaker een negen scoren dan jij en dat maakt dat ze wel eens fouten maken en toch hoog scoren. Zij hebben, door ervaring en getalenteerde paarden, best wat ‘over’. Daardoor ontstaat wel eens de teneur dat topruiters achterstevoren kunnen rijden en toch scoren. Dat is gewoon niet waar. Ook zij moeten er hard voor werken om hun paarden optimaal voor te stellen, net als jij! En jij hebt, als hobbyruiter, niet al die druk; je eet er geen boterham minder om als je een keer niet scoort. Jij hebt alleen vaak andere uitdagingen; trainen combineren met je fulltime job of met je gezin en moet je ieder dubbeltje omdraaien om je hobby te kunnen bekostigen. En dat doe je graag, je hebt het er voor over!

En dat is precies waar je wél aan moet denken als je je weer eens laat imponeren. Waar doe je het voor, wat was je enthousiasme niet groot toen je de tiende winstpunt scoorde en bijvoorbeeld Subtop mocht gaan starten! Geniet van de weg die je bewandelt en stel reële doelen. Rijden tussen ‘beroemdheden’ heeft ook voordelen. Je kunt je eraan optrekken. ‘Zo wil ik ook kunnen zitten’ of ‘wat rijdt die altijd mooi naar voren’. En soms zie je ook wel eens wat gebeuren waarvan je kunt denken: ‘ik ben blij dat mijn paard een stuk gemakkelijker is…’

Er zullen altijd mensen zijn die beter zijn dan jij, maar ook die minder ver zijn gekomen. Wie zich met een ander vergelijkt loopt het risico zuur en verbitterd te worden. En neem van mij aan, een jury ziet dat, al dan niet onbewust!

Jaren geleden stond er in een interview met Adelinde Cornelissen dat zij met Parzival overal naartoe reed met haar trailertje en tussen de enorme vrachtwagens moest parkeren. Dat ben ik nooit vergeten. Wie hard wil werken en trouw blijft aan zichzelf, kan heel ver komen. Ik heb nog steeds die oude four wheel drive en een geleende trailer. Maar het is wel mijn oude auto en heb ik lieve mensen om mij heen die mij die trailer uitlenen. Natuurlijk helpen sponsoren mij er altijd piekfijn uit te zien op wedstrijd, dat geeft een extra goed gevoel. Maar tegenwoordig kun je er met weinig middelen ook verzorgd uitzien. Jouw geluk hangt niet af van materiële zaken, als jij uitstraalt dat je blij en gelukkig bent met jezelf en je paard, dan is dat de mooiste wat je uit kunt stralen!

Maarten van Stek

logo dressuur.nl

Dressuurruiters.nl