Hoe wordt een wedstrijd een piekmoment?

Bron: Dressuur Magazine

23 maart 2016

Je kent ze wel, die dagen dat alles klopt en alles vanzelf lijkt te gaan. Je paard begrijpt je volkomen en met twee vingers in je neus rijd je de oefeningen door. Alleen, dat is thuis… Hoe kun je er naartoe trainen dat zulke dagen nou precies op je wedstrijddag vallen?

Van die topdagen komen zelden ‘zomaar’ uit de lucht vallen. Vaak is er wel een patroon te ontdekken. En juist dat ontdekken is een interessant ‘klusje’. Hier een paar tips.

Als je weer eens zo’n topdag hebt, noteer dan wat je de dagen er voor hebt gedaan en wat op de dag zelf. Had je paard de dag er voor een rustdag of juist niet; had je bijvoorbeeld les, heb je gelongeerd of iets anders gedaan? Voor sommige paarden is het heel verfrissend om juist eens wat anders te doen, zoals een buitenrit.

Ik werk altijd bewust naar een wedstrijddag toe. Ik weet dat William op de derde dag rijden op z’n best is, zowel thuis als op wedstrijd. Maar de dagen daarvoor deel ik de training wel bewust in. Zo zal ik de dag voor de wedstrijd nooit heel veel en heel vaak oefeningen rijden, maar werk ik wat bewuster aan ‘de cijfers onderin’. Maar dat gezegd hebbende; dat kan voor jullie als combinatie wel heel anders zijn. Meten is weten, dus hou het eens bij.

Varieer het ook: misschien heeft jouw paard juist wel een rustdag nodig voor een wedstrijd, probeer het eens! Door te variëren en het vervolgens bij te houden kom je erachter wat voor jullie de beste voorbereiding is. Je zal dan wel een keer uit je comfort zone moeten stappen, maar als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je kreeg! Veel succes!
Maarten van Stek

logo dressuur.nl

Dressuurruiters.nl