Met één arm naar de Grand Prix

Maarten van Stek rijdt dressuur op subtopniveau en ondanks het gemis van zijn linkerarm heeft hij zich tot doel gesteld langs de reguliere weg het hoogste niveau te halen: de Grand Prix. Inmiddels rijdt hij met zijn William Lichte Tour. Dressuur gaat Maarten voor langere tijd volgen tijdens zijn weg richting de Grand Prix. Via artikelen, foto’s, blogs en video’s houden we jullie op de hoogte. Daarom willen we Maarten graag even aan jullie voorstellen!

Maarten van Stek (53) werd geboren in Den Haag in een kunstenaarsgezin, waarin de uitzondering doorgaans de regel was en een onderzoekende geest zeer op prijs werd gesteld. Gewapend met ‘Waarom?’ en ‘Waarom niet?’ kreeg de nieuwsgierige Maarten toegang tot de wereld. Daar leek een einde aan te komen toen hij als zesjarig jongetje op een zebrapad werd geschept door een automobilist die door rood reed. Zijn verwondingen waren ernstig; er werd besloten om zijn linkerarm in zijn geheel te amputeren.
Bliksems handig

Voor het hebben van een goed evenwicht is symmetrie van het lichaam erg belangrijk. Voor Maarten was het tijdelijk flink aanpassen na het ongeluk. Aangemoedigd door zijn paardrijdende zus Barbara bleek paardrijden voor Maarten een uitstekende manier om met zijn emoties om te leren gaan en op natuurlijke wijze zijn balans te hervinden. Het voorkwam ook dat zijn lichaam zich eenzijdig zou ontwikkelen. Maarten bleek bliksems handig met één arm en een natuurtalent in de omgang met paarden. En, Maarten hij was ambitieus. In korte tijd stroomde hij door naar de normale rijlessen. In die tijd verhuisde het gezin naar een boerderij in de Gelderse Achterhoek en konden op de eigen pony’s de manegelessen in de praktijk worden gebracht.

Niet toegelaten

Hij schreef zich in voor de instructeursopleiding in Deurne, maar werd niet toegelaten. Wel kon hij de opleiding instructeur Paardrijden voor Gehandicapten volgen. Hij koos de minst kwade van twee kwaden. In Deurne was men er intussen achter gekomen dat Maarten beschikte over wat talent, veel doorzettingsvermogen plus het vermogen om zijn kennis op een heldere en enthousiasmerende manier over te brengen. Met als gevolg dat hij in Deurne alsnog zijn opleiding tot instructeur kon voltooien. Na Deurne volgde hij de opleiding ORUN allround niveau 4. In die periode was hij ook al werkzaam als zelfstandig instructeur/trainer.
Warendorf

Om zich de fijne kneepjes eigen te maken, besloot Maarten in het Duitse Warendorf zijn ruiteropleiding af te ronden. Hij leidde, naast zijn eigen paard, tevens paarden op van derden en bracht ze uit op wedstrijden tot aan Intermediair II niveau. Na deze intensieve opleidingsjaren besloot hij zijn blik op de wereld te verbreden. Hij werd eerst hotelmanager en stapte daarna als eigenaar van een ontwerpstudio de wereld van design binnen. Maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan. Twaalf jaar geleden pakte hij de uitdaging van het dressuurrijden weer op. Zeven jaar geleden kwam de vosruin William (roepnaam Willem) op zijn pad. William moest goed opgeleid worden om daarna met iemand anders het dressuurcircuit in te gaan. Echter, hij was snel bang, had weinig vertrouwen in de ruiter, groeide maar matig en was af en toe haast onhandelbaar. Maar Maarten had geduld, gaf hem vertrouwen en William betaalde hem dat terug door zich langzaamaan te ontwikkelen tot een fijn dressuurpaard. Maarten verdenkt hem er wel eens van om er alles aan gedaan te hebben om niet verkocht te worden. De toenmalige eigenaar zag dit ook en heeft Maarten de kans gegeven William zelf over te nemen.
Team William

William is in 2003 geboren bij de Duitse familie Knüppel uit de springgefokte staatspremiemerrie Finale (v: Feiner Graf x Contender) en de van Weltmeyer afstammende dekhengst Worldly. William liep onder andere Z1 op de Hippiade en werd Kringkampioen Z2 en ZZL. Maarten heeft inmiddels een aantal subtopwedstrijden ZZ-Zwaar met William gewonnen en tweemaal op het NK gereden, waarvan eenmaal in de lichte tour. Hij heeft onder andere getraind met Joyce Heuitink, Nicole Werner en Alex van Silfhout. Om de stijgende lijn vast te houden en zijn ambitie te realiseren – Grand Prix rijden met één arm – oriënteert hij zich nog met wie hij verder gaat trainen. Beter dan wie ook weet Maarten dat hij zijn droom niet in zijn eentje kan realiseren. Hij heeft daarom een soort ‘Team William’ gevormd, bestaande uit Jos Hofma (paardenarts), Dewi van Mechelen (fysiotherapeut voor paarden), Sanne Beijerman (mental coach) en achter de schermen echtgenoot Marc Lind en Caroline de Grood als virtueel assistent. Maarten is op zoek naar sponsors die in diezelfde ambitie én in de commerciële potentie van dit unieke team geloven.

Foto: www.madebyjessy.com

Bron: Dressuur

logo dressuur.nl

 

Dressuurruiters.nl