Wedstrijdterrein en baan verkennen

Bron: Dressuur Magazine

09 maart 2016

In onze challenge ‘In 30 dagen wedstrijdfit’ geeft Maarten van Stek je iedere woensdag handige tips voor op en rond je wedstrijd. Vandaag vertelt hij over het wedstrijdterrein en baan verkennen. Deze tips kunnen je helpen wanneer je op wedstrijd gaat, bijvoorbeeld naar een accommodatie of terrein waar je nog niet eerder bent gestart.

  • Zorg dat je ruim op tijd arriveert; soms is parkeren best een uitdaging. Dit kan je veel tijd kosten en daardoor onnodig spanning veroorzaken.
  • Meld je eerst aan bij het secretariaat; zij weten meestal wel of de wedstrijd in- of juist uitloopt. Bovendien is het wel zo correct om te laten weten dat je er bent.
    Bekijk de route van de parkeerplaats naar het losrijden en naar de ring. Zijn hier eventuele obstakels, uitdagingen of is er een alternatieve route? Veiligheid voorop! Verrast worden levert weer onnodig spanning op.
  • Neem de losrijbaan goed in je op; hoe is de bodem, is er veel of weinig ruimte, is er een alternatief? Op buitenwedstrijden kan het losrijterrein soms enorm groot zijn. Zorg dan dat je weet waar je ring is; dan kan je daar rekening mee houden tijdens het losrijden.
  • Is er een groot losrijterrein, zet dan voor jezelf in gedachte een baan uit. Gebruik hier voor bomen, paaltjes of anderszins zodat je niet ‘verdwaald’ en pas in de ring merkt dat je toch net iets te weinig controle hebt over je paard.
  • Als de mogelijkheid bestaat om de baan te verkennen, doe dat dan. Al stap je maar even ontspannen rond. Ga niet te veel spanning opzoeken bij het baan verkennen. Je paard moet zich op z’n gemak voelen in de ring.
  • In sommige wedstrijdbanen kunnen zogenaamde bakkabouters huisvesten en die gaan zeker niet weg als jij je van te voren daar heel erg druk om maakt; sterker nog, die bakkabouters vermenigvuldigen zich dan in een razend tempo.

Hier een leuke oefening voor je op je paard stapt:

  • Ga op een punt staan waar je de hele baan kan overzien. Stel, er hangt in de hoek een brandblusapparaat waar veel paarden kijkerig op zijn. Neem het apparaat volledig in je op. In je hoofd wordt het ding steeds roder en groter en groter en groter. Hij veranderd in Barbapapa of in een enorme tomaat of wat voor geks ook maar in je hoofd opkomt. Ga hier mee door totdat je enorm om jezelf en om het gevaarte moet lachen. Heus, het werkt! Als je in de ring komt en je paard reageert op dat ding, herinner je vanzelf je eigen lachen, je ontspant en kan ‘gewoon’ doorrijden. Word je boos of gespannen wordt het ding voor je paard steeds groter en groter en merkt hij aan jou dat het inderdaad een staatsgevaarlijk ding is. Hij zal een vluchtreactie geven en ook jou proberen te ‘redden’. Jij vind het ding immers ook gevaarlijk!
  • Als je na je proef gaat uitstappen, kijk dan even of dat ergens anders kan dan in de losrijhal. Soms is het er al overvol; jij kan niet ontspannen uitstappen en je kan anderen tot last zijn.

Tekst: Maarten van Stek

logo dressuur.nl

Dressuurruiters.nl