Vraag ’t Maarten: Hoe vaak rijden met een jong paard? – Dressuur

De vraag

Hallo Maarten

Wat vervelend dat je geblesseerd bent ! Hopelijk gaat het snel beter!! Wat een leuk idee deze vraagbaak. Ik zou graag willen vragen wat jij vindt hoeveel keer per week je moet rijden met een 4 jarige e pony. En dan ook hoe lang per keer.

Ik zou het heel leuk vinden om met mijn lieve talentvolle pony River de privé les te winnen !

Groetjes Renata Steenvoorden

Het antwoord

Beste Renata,

Wat een goede vraag want hier gaat in mijn ogen met jonge paarden en pony’s nog wel eens wat mis.

Wij proberen het werk met jonge paarden vooral veel af te wisselen. Als de boxdeur open gaat, moeten ze zich afvragen wat voor leuks ze nou weer mogen doen.

Een paard is ‘gemaakt’ om veel te bewegen, maar onder het zadel is dat voor jonge dieren veel zwaarder dan we denken.

Ik pleit voor iedere dag een beetje werk van circa 15 à 20 minuten met veel stappauzes. Jonge paarden twee of drie keer per week langer rijden vind ik vaak een minder goed plan omdat je dan met een te fris paard iedere keer opnieuw moet beginnen en een paard te moe wordt en zo een hekel aan het werk krijgt. Bij fris of moe leren ze ook moeilijker.

Bovendien zijn er paarden die ondanks vermoeidheid of verzuring toch maar doorlopen. Dat voorkom je door ze iedere dag kort te ‘werken’. Zo bouw je meer conditie op en meer continuïteit.

Longeren kan een goede afwisseling zijn, maar ook dan ook hooguit 15 minuten met veel stappauzes. Op de cirkel is veel vermoeiender dan we denken, zeker als je ze bijzet en vaak zijn bodems van zgn. longeercirkels gauw te zwaar.

Daarnaast moeten paarden – jong of oud – de gelegenheid hebben om in een ruime paddock of in de wei te kunnen lopen. Zelfs als ze geen pas verzetten, ze moeten vaak ‘het hok uit’! Zelfs de grootste misdadigers worden gelucht, dus laat ze niet op stal staan.

Succes met River en ik hoop je vraag zo beantwoord te hebben.

Met vriendelijke groet,

Maarten van Stek

Bron: Dressuur

Dressuurruiters.nl