Vraag ’t Maarten: Lichaamshouding van het paard – Dressuur

De vraag

Hallo Maarten,

Allereerst wil ik u heel veel beterschap wensen en hoop ik dat u snel zelf ook weer kan paardrijden!
Maar ik heb een vraag, ik kreeg laatst op mijn protocol, pony loopt op derde halswervel.
Nu ken ik best veel termen maar deze kon ik niet, en ben dan ook erg benieuwd hoe ik dit “probleem” kan oplossen.
Ik hoop heel erg dat u mij daar bij zou kunnen helpen.

Liefs Joanne Neidhofer

Het antwoord

Beste Joanne,
Allereerst dank je wel voor je beterschapswens!

Ik ken de term ‘op de derde halswervel lopen’ ook niet echt, maar kan me er, na het zien van meer beelden wel iets bij voorstellen wat de jury bedoeld heeft te willen zeggen. Ik ga proberen het zo simpel mogelijk uit te leggen.

Om paarden en pony’s zo optimaal mogelijk te kunnen trainen, is het belangrijk om goed te herkennen hoe je paard of pony in elkaar zit. Er is een oud paarden-gezegde: ‘Een paard gaat zoals hij staat.’ Met andere woorden, de lichaamshouding wordt bepaald door hoe hij is gebouwd. Bijvoorbeeld: Een paard met een lage horizontale hals zal, in ontspannen toestand, niet snel heel erg opgericht gaan lopen. Of een paard met een wat lange rug zal niet vanzelf ineens korter worden als je er op zit.

Afbeelding 1

Nu dan jouw schimmeltje Popeye! Dat hij knap is, kan iedereen wel zien! Maar toch heeft ook hij in zijn bouw een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Zo heeft hij een wat diepere rug, een wat hoog kruis waardoor hij zijn achterbenen wat minder ver onder de massa kàn brengen. Hij doet wel enorm zijn best trouwens, dus dat is hartstikke fijn. Daarnaast heeft zijn hals iets weg van een zwanenhals. Dat klinkt naarder dan het is hoor, want zo’n hals ziet er voor het oog wel sierlijk uit!  Popeye zal geneigd zijn – wat minder overdreven dan op het plaatje – zó te staan en dus ook te gaan (afbeelding 1).

Je ziet op dit plaatje dat het hoogste punt zich zo’n 25cm achter de oren zit. Hier zit ook de derde halswervel. En dat is wat jouw jury (denk ik) heeft geconstateerd en het zo omschreven heeft.

Is dit heel verkeerd? Als je pony bij momenten dat doet, nee niet. Maar goed is het ook weer niet en het verdiend zeker aandacht in je training! Omdat Popeye ook een beetje zo gebouwd is, is het wel zijn meest ‘comfortabele’ houding en zal je er altijd goed op moeten blijven letten. Waar en hoe ga ik proberen uit te leggen, maar ook goede instructie zal daar mee kunnen helpen. Eerst een plaatje van hoe het er uit zou moeten zien (afbeelding 2).

Afbeelding 2

Op dit plaatje zie je weliswaar geen paard in wedstrijdhouding maar wel dat de hals op lengte is, de rug naar boven gaat en het achterbeen naar voren. Hoe ‘boller’ de rug, hoe meer het achterbeen naar voren kan en kan een paard zich met de voorhand oprichten zonder dat de hals in z’n eentje omhoog gaat en kort wordt. Dit bereik je door een paard of pony vaker voorwaarts-neerwaarts over de rug te rijden en door veel overgangen te rijden hem atletischer te maken.

Volgens mij weet jij dit al best en zal je er ook hard aan werken. Toch vond ik het de moeite waard om jouw vraag te beantwoorden omdat heel veel ruiters soms moeite hebben om het verschil van goede en minder goede aanleuning te herkennen. Maar soms ook het commentaar van jury’s niet altijd begrijpen. Daar is wel een simpele oplossing voor, namelijk stap gewoon op de jury af en vraag er naar. De meeste jury’s willen ons graag wat leren!

Heel veel succes met je pony’s en met je blogs, want dat doe je superleuk!

Groetjes, Maarten

Bron: Dressuur

Dressuurruiters.nl