Vraag ’t Maarten: Rijden met een handicap – Dressuur

10De vraag

Beste Maarten

Op facebook kwam ik de oproep tegen stel je vraag aan Maarten. Nu ik heb er een voor je.

Ik heb je twee jaar geleden mogen aanschouwen op Horse events waar je een clinic gaf.. Wat bij mij is blijven hangen is het stil houden van je handen en dat wellicht met 1 hand je dat een soort van voordeel gaf omdat je daadwerkelijk 1 hand hebt… Ik heb in de mail een foto toegevoegd van mij waarin je kunt zien dat ik 1 been heb… Na 26 jaar niet te hebben gereden heb ik mijn passie 3 jaar geleden weer kunnen oppakken aangezien mijn ziektebeeld in een rustig vaarwater is gekomen…

Ik weet dat rijden doe je met je core en niet zo zeer met je benen maar de juiste balans vinden is toch een heel proces… nog te vaak merk ik dat ik ook een stukje balans zoek in mijn handen vooral in galop.. daarnaast zoek ik nog altijd de juiste balans om mijn zweep correct te gebruiken zonder daarbij de teugel naar achteren te trekken (klinkt heel zwaar maar ik neem aan dat je begrijpt wat ik bedoel) het moet meer uit mijn pols komen maar dat vind ik lastig… kortom heb je tips hoe ik kan leren mijn handen heel stil te houden en mijn zweep correct te gebruiken

Met vriendelijke groet,

Peter & Margot

Het antwoord

Beste Peter en Margot,

Als eerste mijn bewondering en respect dat je na zo lang niet gereden te hebben, weer begonnen bent!

Eigenlijk heb ik maar weinig ervaring met andere gehandicapte ruiters en benader mijn eigen rijden zoveel mogelijk vanuit een ‘niet-gehandicapte’ gedachte. Dus of ik de juiste persoon ben om dit aan te vragen, weet ik niet precies. Aan de andere kant denk ik dat het misschien juist wel goed is om het ‘zo normaal mogelijk’ te benaderen! Jij en ik missen ongeveer 25% van ons functionele lichaam dus blijft er 75% over om mee te werken. Laten we ons dáár dan maar op focussen!

Één ding staat voorop; in mijn beleving maakt een paard het niks uit of je nou met één arm of één been rijdt of met twee. Alles went en je kunt ze alles leren om de doodeenvoudige reden dat een paard niet reageert op ‘normaal of abnormaal’ maar op ‘veilig of onveilig’. Daarnaast heeft een paard geen oordeel over onze handicap. Dat oordeel komt van buitenaf en vaak ook van de ruiter.

Anders gezegd, jij moet net als ik, loslaten dat jij met je handicap je paard in de weg zou zitten. Dit soort secundaire gedachtes heeft iedere ruiter wel in meer of mindere mate en het kost best wat moeite om daar los van te komen.

En dan nu je vraag rijtechnisch bekeken.

Ik kan alleen uitgaan van wat je vertelt en wat ik op de foto zie, dus vergeef me als ik ernaast zit!

Je paard loopt mooi aan of net voor de loodlijn en ik zie wel positieve energie naar voren. Maar ook gaat de energie deels naar beneden (wat vanuit de bouw van het paard niet onlogisch is) en naar achteren omdat het lijkt of jij het op de voorhand lopen probeert te compenseren of te corrigeren door iets achterover te gaan leunen. Hierdoor komt er automatisch meer spanning op je schouders en dus ook op je armen. Op de foto zie ik best wat spanning in je onderarm. Daardoor verlies je de controle over je pols en hand wat resulteert in een platte hand. Voeg daar een zweep aan toe en je onbalans wordt erger. Je paard vindt dat niet zo erg want hierdoor kan hij ‘veilig’ op de voorhand blijven lopen. Hij zal dan wat ‘lui’ en stug aan kunnen voelen, waardoor jij hem meer aandrijft of bij tikt en daarmee nog meer de voorhand in ‘jaagt’ en je weer achterover gaat leunen met een strakke arm en zo kom je in een vicieuze cirkel!

Het goede nieuws is dat het niets met je missende been te maken heeft en dat dit wel op te lossen is! En wel om deze redenen: A. Je beseft je terdege dat je een ‘probleem’ hebt. B. Je bent bereid de ‘fout’ bij jezelf te zoeken. En C. Je hebt een bereidwillig paard.

Een goede oefening voor jullie is het rijden van zogenaamde ‘schijnovergangen’ van draf naar bijna stap en van stap naar bijna halt. Je paard moet dan terug in tempo zonder daarbij neerwaarts te gaan denken. Zoek het punt op waarbij je dat voelt; waarschijnlijk is dat ook het punt dat jij achterover gaat leunen, je schouders en armen strak maakt en je balans verliest! Als je er achter bent op welk moment dit gebeurt, is dat het moment dat je je paard op de eerste (!) hulp naar voren moet rijden. In het begin zal hij steeds een beetje harder gaan maar dan herhaal je de schijnovergang, tot hij meteen vertrekt in plaats van wegholt. Ook zal hij bij een goede, vlugge reactie zijn voorhand en hoofd-hals houding meer naar boven brengen. Dat is niet erg in het begin, want hij moet juist leren meer opwaarts te denken en daar vertrouwen in moeten krijgen.  Vertrouwen geeft ontspanning en veiligheid en zal hij zijn rug ontspannen en de hals weer laten vallen, maar met een vlugger achterbeen om meer tot dragen te komen. Met meer draagkracht van achteruit, zal hij jou ook beter meenemen en kun jij meer ontspannen gaan zitten.

Een heel verhaal maar ik denk dat je hier wel wat mee kan. En over je zit en handicap: ik heb me ook wel druk gemaakt of mijn handicap mijn zit erg beïnvloed! Met die vraag ben ik naar een houding en zit specialist gegaan die de FlexChair gebruikt. Voor mij een eye-opener want het viel reuze mee! En met een paar aanwijzingen werd ik mij bewuster van mijn lichaam en geest.

Laten we maar heel eerlijk zijn, mijn arm en jouw been groeien nooit meer aan. Maar onze drive, passie en wil om het beter te doen kan en mag altijd groeien! En laten we onze paarden dankbaar zijn, dat zij ons altijd helpen in dat proces. Of je nou gehandicapt bent of niet…

Heel veel succes en ik hoop dat je hier wat aan hebt,

Met vriendelijke groet,

Maarten van Stek

Bron: Dressuur

Dressuurruiters.nl